Antal Besökare

söndag 31 juli 2016

Javier Ninja judge solo

Dagens Dans-Video har nu hela juli haft "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missat klippen när de lades upp för första gången. Och OM du råkat se dem förut, så är de väl värda att ses igen. Idag är sista reprisen för den här gången. Och då har jag sparat det bästa till sist. Det här är nog den video som imponerat mest på mig. Här är det vougeing-mästaren Javier Ninja från New York som satt som domare i en streetdans-tävling i Europa 2012 och som "bonus" gick upp och dansade själv när tävlingen var avgjord. Han visar verkligen var skåpet ska stå. Det finns inte ett slag, eller en markering i musiken som han inte hittar och gör nånting av. Plus att han aldrig upprepar några steg. Det här är sådan mästerlig kropps-kontroll att man sitter som hypnotiserad och tittar. Javier Ninja (egentligen Javier Madrid) är född och uppvuxen i New York, och började med att dansa balett och modernt. Han tog sig tidigt in på nattklubbar och träffade legendariske Will Ninja 2002 som blev en mentor för Javier och lärde honom allt om vougeing och han blev familjemedlem i 'Legendary House of Ninja'

lördag 30 juli 2016

"I'm a Brass Band" from "Sweet Charity"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad haft "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni sett klippet förut, så är det väl värt att ses igen. Nu är det bara två kvar. Här är det Shirley MacLaine som ropar ut sin lycka, att hon äntligen är älskad - ur filmversionen av musikalen "Sweet Charity" från 1969. Detta var Bob Fosse's debut som filmregissör. Han regisserade och koreograferade originalet på Broadway - då ett "star vehicle" för sin dåvarande hustru Gwen Verdon, en perfekt musikal som visade fram alla hennes talanger; humorn, skådespeleriet och dansen. Tyvärr tyckte inte Hollywood att Gwen var tillräckligt känd när den skulle bli film. Känd på Broadway ja, men inte för övriga världen, så rollen gick till Shirley MacLaine. Men hon gjorde den med den äran. Det är en lite rörig musical (eftersom den bygger på Fellini's film "Caribiska Nätter") men den har fantastisk musik och många nu klassiska shownummer; "Big Spender", "If They Could See Me Now", "Rhythm of life" och naturligtvis "I'm a Brass Band". Väldigt Bob Fosse. Snyggt och pampigt och kitschigt på samma gång. Det här spelade man in i Financial District i New York på tidiga mornar innan trafiken och mäklarna satte igång dagen.

fredag 29 juli 2016

Waltz scene from "Anna Karenina"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkat se det förut, så är det väl värt att ses igen. Här är en fantastisk scen ur storfilmen "Anna Karenina" från 2012, när Anna (Keira Knightley) dansar vals med Alexey Vronsky (Raphaël Personnaz). Det här är en av mina favoritfilmer de senaste åren. Den är så fantasifullt gjord - då ALLT utspelar sig på en teater. Man leker med form och innehåll på ett bländande sätt som jag aldrig sett förut. Och ändå håller man historien och intresset för dramat uppe. Musiken av Dario Marianelli är fantastisk, som t.ex den här valsen - och koreografin i den här scenen är ljuvlig. Sidi Larbi Cherkaoui har skapat något helt nytt, nåt man aldrig sett förut. Jag älskar att det verkar som att det här är en ritual, en dans som alla kunde då.

torsdag 28 juli 2016

Ed Sheeran "Thinking Out Loud"

Dagens Dans-Video har i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkat se den, så är den väl värd att ses igen. Här är det popkillen Ed Sheeran som sjunger sin "Thinking Out Loud" i en supersnyggt filmad video. Koreograferna Tabitha och Napoleon har tränat Ed ordentligt och fått honom att röra på sig väldigt snyggt. Men det är klart - har man med en dansös som Brittany Cherry så blir det bra. Hon är fenomenal och har en rörelsekvalitét som är magnifik. Den andra dansaren är kameran. Snyggt koreograferad den med.

onsdag 27 juli 2016

"The Caterpillar" from "Alice's Adventures in Wonderland"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkat se det, så är det väl värt att ses igen. Här är det "The Caterpillar" (Kålmasken) från Christopher Wheeldon's balett "Alice's Adventures in Wonderland" som sattes upp av The Royal Ballet i London, men som också spelades nyligen på Operan i Stockholm. Med samma koreografi, scenografi och kostym. En fantasifylld originalbalett med helt ny musik. Här ser vi Sarah Lamb som Alice och Eric Underwood som kålmasken. Det är snyggt, sensuellt och läckert gjort.

tisdag 26 juli 2016

"Simple Joys" from "Pippin"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkat se det förut så är det väl värt att ses igen. Här är det Patina Miller och kompani som framför "Simple Joys" från nyuppsättningen av "Pippin" som gick på Broadway 2013. En mycket lyckad nytolkning där man behållit Bob Fosse's anda, men gjort ny koreografi och istället för att göra ensemblen till ett resande gycklarsällskap så tog man in franska nycirkusgruppen Les 7 doigts de la main (Handens sju fingrar). Diane Paulus lyckades göra en spännande regi och showen koreograferades av Chet Walker och cirkuskoreografi av Gypsy Snider. Smart blandning av dans och cirkus och musical.

måndag 25 juli 2016

"Aggie Song" from "The Best Little Whorehouse in Texas"

Dagens Dans-Video har i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkar ha sett det förut, så är det väl värt att ses igen. Här är det ett nummer ur Broadwaymusikalen "The Best Little Whorehouse in Texas" som spelades 1978-79. Här är det ensemblen med killar som dansar och sjunger "Aggie Song" - precis när de haft en fotbollsmatch och som vinst ska de få åka till The Chicken Ranch. Smart regisserat och koreograferat av Tommy Tune. Tyvärr var det här amerikansk tv och dom klarade inte vissa ord i texten så man har lagt på en xylofon istället för t.ex: "We're gonna wham and bam and thank you mam - tonight" eller lite oskyldiga "Seventy-five miles until we get to heaven Seventy-five miles until our plans are laid".....så är "laid" istället en xylofon. Det gör det hela nästan ännu snuskigare, för människans fantasi är nog snuskigare än alla xylofoner i världen. Men det är ett suveränt shownummer iscensatt av en Broadway-legend.

söndag 24 juli 2016

Iris Chacon "What a Difference a Day Makes"

Dagens Dans-Video har i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkat se det förut, så är det väl värt att ses igen. Här är det den puerto-ricanska stjärnan Iris Chacon som dansar och sjunger (på lite hemsnickrad engelska) "What a difference a day makes" i någon spansk film från 70-talet, med koreografi av spanske koreografen Valerio Lazarov. Gissar att alla dansarna var tvungna att bära stödkrage efter denna "whip-lash"-koreografi. Iris slog igenom som sexig ung tjej med lite former, och hon missar inte ett ögonblick på att spela sexig. Men det blir bara kitschigt och konstigt. "The difference is yoooouuuuuuöööö.....youuuuöööö....papito.." Högklackat i gräset och en uppspeedad ensemble med dansare. Många roliga scener (som nog var menade som häftiga), t.ex han som lyfter upp Iris och snurrar runt ett par varv med henne och hela tiden försöker titta in i kameran. Eller det underliga lyftet när de först lägger ner Iris på nån vit bräda som de sen lyfter upp....till vilken nytta? Och alla Iris poseringar när hon försöker vrida fram rumpan och se sexig ut...... Det här är så over the top att det är en av mina verkliga favoriter. Fun Fun Fun.

lördag 23 juli 2016

Tom Jones "Treat Her Right"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade klippet när jag la upp det för första gången. Och OM ni råkat se det förut, så är det väl värt att ses igen. Det här är hämtat från en serie med tv-shower som Tom Jones gjorde i början av 70-talet. Programmen hette "This is Tom Jones" och var nånting mitt emellan en konsert och en show med Tom Jones, stor orkester och bara damer i publiken. Vissa nummer gjordes i studio med massor av dansare. Här cementerades hans rykte som Tjuren från Wales. Han var ung, han var sexig, han dansade som ingen annan. Och som han dansar. Det är så otroligt häftigt när han släpper loss. Jag tror aldrig jag någonsin sett en manlig artist röra sig på det här sättet. Prince är kanske närmast, men han sände mer androgyna signaler. Här är det total-testosteron-bomb. Kul att se.

fredag 22 juli 2016

MIKA "Good Guys"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni råkar ha sett det förut, så är det väl värt att ses igen. Här är det popkillen Mika (eller Michael Holbrook Pennina som han egentligen heter) - född i Libanon, men bosatt i London, som framför sin låt "Good Guys", en fin hyllning till alla homosexuella förebilder han haft som ung; Rufus Wainwright, James Dean, Wilfred Owen, Walt Whitman, Cole Porter m.fl. Och samtidigt undrar han var alla dessa har tagit vägen, att allt är så utslätat och mainstream numera. Han citerar t.o.m Oscar Wilde "Some of us are in the gutter, but we're looking up at the stars". Videon är otroligt snyggt gjord och påminner mig om en fransk teatergrupp där man gör just så här, en hel ensemble som "styr" en skådespelare, lyfter, hoppar, rör huvudet och lemmar - precis som en docka. Den geniala koreografin här är gjord av Olivier Casamayou.

torsdag 21 juli 2016

"National Pastime" from "SMASH"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni sett det förut, så har ni nåt bra att titta på igen!! Här är det första stora shownumret i tv-serien "SMASH" som gick i två säsonger. Steven Spielberg var en av producenterna bakom den här dramaserien om tillkomsten av en musical, och alla människor som jobbar bakom; koreografer, producenter, låtskrivare, artister. En titt bakom kulisserna. En ojämn serie, men med helt nyskriven musik och stora shownummer i varje avsnitt. Alla koreograferade av begåvade Joshua Bergasse, som har den där rätta jazz och showkänslan i sin koreografi, med många överraskande infall. Musikalen man skrev och repeterade i serien hette "Bombshell" och handlade om Marilyn Monroe. Så här gjorde man då ett nummer när Marilyn precis träffat baseboll-spelaren Joe DiMaggio, som var en stor sport-idol i USA på sin tid. Ett kul nummer i riktig Marilyn-stil, med många ekivoka anspelningar och rolig koreografi. Kul klippt mellan repetition och föreställning. Som Marilyn ser vi Broadway-stjärnan Megan Hilty. I andra roller Debra Messing, Anjelica Huston, Christian Borle m.fl

onsdag 20 juli 2016

"Not Since Nineveh" from "Kismet"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Här är det ett dansnummer ur filmversionen av musikalen "KISMET" som kom 1955. Det var en stor succé på Broadway och blev ganska snart film. Där koreograferades den av en legend i showdansvärlden - nämligen Jack Cole. Han kallas också "The Father of Theatrical Jazz Dance", och skapade den form av jazzdans som fortfarande är grunden i alla musikaler och shower. Han hade många kända "elever" som dansade för honom och inspirerades av honom och förde hans teknik och stil vidare; som Jerome Robbins, Bob Fosse, Matt Mattox m.fl. Jack Cole var väldigt influerad av etniska danser, som vi ser här i "Not Since Nineveh" när han gör en Bharatanatyam-inspirerad koreografi blandat med Hindu Swing, och sin egen jazziga stil. Det är snyggt, det är stilrent och det är supersvårt att dansa. Den här ensemblen gör ett utsökt jobb.

tisdag 19 juli 2016

Eleanor Powell "Rope Dance"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni har sett det förut så är det väl värt att ses igen. Här är det ett nästan helt osannolikt dansnummer från filmen "I Dood It" från 1943, där Bob Eberly först sjunger till Eleanor Powell innan hon steppar in och visar var skåpet ska stå. Eleanor var i mitt tycke den absolut bästa dansösen som någonsin funnits i Hollywood. En elegant och skön dansös med en virtuos teknik, som älskade att göra avancerade shownummer. Hon har dansat med sin egna dresserade hund, med hästar, eller nummer med olika 'props', som här - när hon visar sitt påbrå och svingar lasso så det står härliga till. Lägg dessutom märke till att det knappt är några klipp. Hon tar rep efter rep och svingar och fångar stolpen i mitten utan att det är nåt fusk eller klipp. När man tror att "Nämen NU går det inte att toppa" då gör hon det. Ett helt galet nummer och man undrar hur mycket dom repeterade. Men så är det med varje nummer som Eleanor gjorde. En grym dansös. The best.

måndag 18 juli 2016

"Blackbird" from "So You Think You Can Dance Australia" Season 1

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni redan sett det, så är det väl värt att ses igen. Här är det ett av de bästa numren ur australienska versionen av "So You Think You Can Dance" när de 12 dansare som är kvar gör en supersnygg koreografi av Kelley Abbey till "Blackbird". Det är en Bob Fosse-inspirerad koreografi, men ändå väldigt egen och otroligt snyggt komponerad. Hela numret är briljant, från kostym till kameravinklar - och dansarna har precis den där återhållsamheten och explosionen ibland som är nästan omöjlig att förstå; hur har dom lärt sig detta på bara några dagar. Det är ett av mina absoluta favoritnummer. Titta och njut.

söndag 17 juli 2016

"Crapshooter's ballet" from "Guys and Dolls"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade klippet när jag la upp det för första gången. Och OM ni redan sett det så är det väl värt att ses igen. Här är det det stora dansnumret "Crapshooter's Ballet" ur filmversionen av musikalen "Guys and Dolls" från 1955. Musikalen blev en gigantisk succé på Broadway och koreograferades av Michael Kidd, som även gjorde danserna till filmen. Michael Kidd är känd för att göra väldigt atletisk och akrobatisk koreografi, och dansarna får verkligen jobba järnet. Inspirerad av Jack Cole, så är det samtidigt en väldigt jazzig koreografi och just "Guys and Dolls" gjorde Michael Kidd till stjärnkoreograf och så fick han erbjudanden från Hollywood. Han koreograferade flera filmer "Can Can", "Seven Brides for Seven Brothers", "Hello Dolly" och många många fler. Han var även med och dansade själv i ett par filmer, bl.a "It's Always Fair Weather" tillsammans med Gene Kelly. Här ser vi mästaren i action, med ett snyggt berättat nummer om illegala tärningsspel i New York's kloaker.

lördag 16 juli 2016

Carol Haney "Steam Heat" from "Pajama Game"

Dagens Dans-Video har i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni redan sett det, så är det väl värt att ses igen. Här är en riktig klassiker, shownumret "Steam Heat" från musikalfilmen "PAJAMA GAME" från 1957. Det är filmversionen av en stor Broadway-succé, som är historisk på många sätt. Det var just det här numret som gjorde Bob Fosse till superstjärna som koreograf. Första gången man såg allt som senare blev Fosse-attribut; bowler-hattarna, korta byxor, inåtvridet, minimalism-rörelser och allt i en sorts uppdaterad vaudeville-stil. Carol Haney dansade både på Broadway och i filmen. På Broadway stod också Shirley MacLaine, fast då bara som en i ensemblen. Carol Haney skadade sig och Shirley fick hoppa in i hennes roll, och just den kvällen var det en Hollywood-producent i publiken and the rest is history. Men Carol Haney förblev en av Fosse's favoritdansöser. Man kan se de två dansa tillsammans i "From This Moment On" ur "Kiss Me Kate" (leta här på bloggen). Men just "Steam Heat" knockade publiken, dom såg nåt nytt, nåt annorlunda - och numret håller än idag, just på grund av att det är så välgjort och kul. Great stuff.

fredag 15 juli 2016

Brandon & Janette "Argentine Tango"

Dagens Dans-Video har under juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM ni redan sett det, så är det väl värt att ses igen. Här är det Brandon Bryant och Janette Manrara från säsong 5 av "So You Think You Can Dance" när de ger sig på argentinsk tango, och gör ett bländande framträdande. Det här var nog första gången för mig under seriens gång jag ställde mig upp framför teven och applåderade. Det är så exakt, så cleant och elegant och med så snygga turer och steg och Janette är fantastisk. Hon är salsadansare i grunden, så det märks att hon är van vid partnering. Men sen fick de också koreografin av världsmästarna Leonardo Barrionuevo och Miriam Larici. Puh - det här är världsklass.

torsdag 14 juli 2016

Jimmy Fallon - The Evolution of Dad Dancing

Dagens Dans-Video har hela juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och OM man redan sett det, så är det väl värt att ses igen. Här är det talkshow-värden och komikern Jimmy Fallon som gör en variant på ett känt YouTube-fenomen. Originalet var Judson Laipply som la upp en video när han dansade sig igenom alla kända dans-moves till "Evolution of Dance" och blev ett klick-monster på nätet med detta och sågs av 70 miljoner personer under de första 8 månaderna. Jimmy Fallon har gjort flera varianter av detta, men det här är den roligaste. "The Evolution of DAD dancing", hur en pinsam pappa gör när han försöker dansa på fest. Jag tror de flesta av oss känner igen sig i det här...... Superkul. "The Wrong Macarena" är min favorit....

onsdag 13 juli 2016

"With a piece of chalk"

Dagens Dans-Video har hela juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet för första gången. Och har ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Det här innebär ju också att det bara är top notch videos hela juli!!! Idag är det en fin liten kortfilm av Julien Bam som heter "With a piece of chalk" som handlar om mobbing och ensamhet, och hur dansen kan hjälpa att hitta ett ljus i mörkret, en väg ut. Lite som "Everything was beautiful at the ballet" från "A Chorus Line". Här hittade regissören den unge dansaren Justen Beer, i en talangtävling i holländsk tv där han dansade streetdance. En mycket begåvad ung man med en känsla och en teknik som många etablerade äldre dansare skulle mörda för att få. En fantastisk fin liten film. Se den, och se den igen.

tisdag 12 juli 2016

John & Johana "Baila Conmigo" Israeli Salsa Congress 2014

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade klippet när jag la upp det för första gången. Har ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Här är det ett av mina riktiga favoritklipp. Det här numret är så bra upplagt och ständigt överraskar. Här är det f.d världsmästarparet Johana Vasquez & John Jairo Rodriguez från Colombia som uppträder på Israeli Salsa Congress 2014. Efter alla år av tävlande så öppnade Johana en dansskola i New Jersey där hon undervisar i colombiansk salsa. Det är en supersnabb salsa där fötterna går som trumpinnar. Hon har elever i alla åldrar och bryr sig verkligen om alla. Hon startade gruppen "Baila Conmigo" som deltog i förra årets "America's Got Talent" och kom ända till final. Men mest känt är nog att hon låter de allra minsta få kliva fram. Man tappar verkligen hakan när lille Kevin SJU år dyker upp, och ännu mer när hans partner Beverly SEX år hakar på - och sista delen är makalös. Suveränt jobbat. Höj volymen, klicka på helskärm och njut.

måndag 11 juli 2016

JbDubs "Wallflower"

Dagens Dans-Video har nu under juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet första gången. Och har ni redan sett det, så är det väl värt att ses igen. Här är det balettdansören James Whiteside från American Ballet Theatre som har en sidokarriär som popartist under namnet JbDubs. Låtarna är lite electro-pop - och inte alltid så märkvärdiga, men däremot är alla musikvideos han gör fantastiska. Här har han koreograferat sig själv och Cassandra Trenary (också från ABT)i en ursnygg, sexig, teknisk och fräsch video. Det är snyggt filmat och där finns sex och humor. Läckert med scenen ute på gräsmattan. Top notch.

söndag 10 juli 2016

"Will-o-mania" & "Our Favorite Son" from "Will Rogers Follies"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag la upp klippet första gången. Och har ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Idag är det två stora shownummer ur musikalen "Will Rogers Follies" från 1993 när de framför "Will-O-Mania" och "Our Favorite Son" på Tony-Galan samma år. Det här var en musikal om en legendarisk underhållare i USA på 20- och 30-talet - Will Rogers. Han var känd från radio, rodeos, tidningar och från att ha varit stjärnan i 10 stycken "Ziegfeld Follies". Därför gjorde man här en musical om Will Rogers liv som om det vore en revy - en Follies. En av mina idoler, Tommy Tune regisserade och koreograferade. Han lyckas blanda klassiska showingredienser och göra det till något nytt. Tommy värnar alltid om ensemblen och det visar sig i stora maffiga shownummer som bygger just på ensemblen. Här ser vi Keith Carradine i huvudrollen och hela fantastiska ensemblen. "Our Favorite Son" bygger på ett klassiskt show-grepp som förekom i många revyer i början av seklet.

lördag 9 juli 2016

ABBA "Tiger" Japanese Television

Dagens Dans-Video har under juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade klippet när jag la upp det första gången. Och OM ni sett klippet förut så är det väl värt att ses igen. Idag handlar det om ABBA, när de var som störst och åkte runt hela världen antingen på stora turnéer eller gjorde promotion i olika tv-kanaler. Ofta går det då rätt fort, man har knappt en dag på sig, och ibland får man hacka i sig att producenten i just det landet man är i har en egen idé på hur det ska göras, eller passa in i deras programformat. Ibland har man varit ambitiös och byggt scenografi och tagit in dansare och grejer - som här, när ABBA besökte Japansk tv och fick nöja sig med att stå längst bak i bild och låta de japanska dansarna hoppa in med sin "boxnings"-koreografi och stå i förgrunden. Agnetha och Anni-frid ser inte helt nöjda ut när två av dansarna smyger sig upp på scenen för att dansa med damerna. Det här är ofrivillig komik. "Ta in ABBA, men ställ dom längst bak. Våra dansare är viktigast!!! Go for it, babies!! Give them to them!!"

fredag 8 juli 2016

Tommy Rall "Ring Around The Rosie" from "Invitation to Dance"

Dagens Dans-Video har nu under juli månad "Favoriter i repris" som tema - för alla er som missade när jag la upp klippet första gången. Och har ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Här är det den mästerlige dansaren Tommy Rall i en sekvens ur filmen "Invitation to Dance" från 1956 som kallas "Ring Around The Rosie". Filmen blev ingen större succé när den kom, trots att en stjärna som Gene Kelly var med. Hela filmen dansas fram, inga repliker, inga sånger, bara dans. Den är ambitiös och bitvis märklig, men större delen är fantastisk. Jag gillar dekoren, koreografin, idéerna... I det här avsnittet "Ring Around The Rosie" ("Denna ringen den ska vandra....") så får vi följa hur ett armband byter ägare, och för varje gång får vi ett litet dansnummer. Här är det Tommy Rall som spelar en halvskum kille som väntar på dansöserna på en teater, och den dansös han uppvaktar har fått armbandet av en tidigare beundrare.... Tommy Rall var i mitt tycke den allra bäste dansören i Hollywood. Teknisk, atletisk - med en bra dansbakgrund och gjorde alltid avancerade koreografier med hopp och akrobatik och fick allt att se lekande lätt ut. Trots stora roller i många musicalfilmer ("Seven brides for seven brothers", "Kiss me kate" m.m) så tog karriären aldrig riktigt fart och han fick aldrig den framgång han förtjänade.

torsdag 7 juli 2016

Parody of "The Dying Swan"

Dagens Dans-Video har nu under juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Och om ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Idag är det Paul Ghiselin under artistnamnet Ida Nevaseyneva ("never say never") som gör en snygg och genial parodi på Michael Fokine's koreografi till "Den Döende Svanen". Jag har alltid trott att det här var en del av Les Ballet Trocadero - kompaniet med bara manliga dansare som klär sig i drag som ballerinor och gör riktiga baletter med en viss skvätt av humor. Men nu förstår jag att det här är en solist från Joffrey Ballet som gör detta. Hur som helst så är det både vackert och roligt på samma gång. Nästan så jag tycker att man borde införa detta med de fallande fjädrarna i originalet.

onsdag 6 juli 2016

Sally Potter "The Tango Lesson"

Dagens Dans-Video har under juli månad "Favoriter i repris" som tema, för alla er som missat klippet första gången jag la upp det. Och har ni sett det förut är det väl värt att ses igen. Här är det slutscenen ur Sally Potter's film "The Tango Lesson" från 1997 - en sorts blandning av dokumentär och fiktion, där Sally själv utforskar argentinsk tango och tar tango-lektioner för att i slutet få dansa med några av de största utövarna av just detta; Pablo Verón, Carlos Capello & Gustavo Naveira. En snygg film, filmad i svart/vitt och jag älskar hur de har filmat just den här sekvensen. Jag älskar naturligtvis också musiken Piazzolla's "Libertango". Det enda man hade önskat är en lite bättre dansös. Jag förstår Sally att hon får leva ut sin tangodröm, men tänk vilket makalöst nummer det varit med en riktig tangomästarinna!!!

tisdag 5 juli 2016

Jerome Robbins "Waltz of Errors" from "The Concert"

Dagens Dans-Video har nu i juli månad "Favoriter i repris" som tema. För alla er som missade när jag lade upp klippet första gången. Och om ni sett det förut så är det väl värt att ses igen. Det här är ett av de få balettstycken som existerar, som på ett skickligt och smart sätt gör ett humoristiskt nummer. Koreografen Jerome Robbins gjorde baletten "The Concert" redan 1956. Det bygger på olika musikstycken av Chopin, och alla är satta i ett humoristiskt perspektiv. Just det här stycket med de 6 ballerinorna som dansar fel har blivit väldigt omtyckt och spritt. Jerome Robbins var en skicklig koreograf. Han varvade sin karriär med att regissera och koreografera stora Broadwaymusikaler ("West Side Story", "Gypsy", "Fiddler on the roof", "Peter Pan" mm) med att göra baletter för American Ballet Theatre. Han var oerhört noga med detaljerna och hans kompositioner gjorde att han kunde styra publikens blick, var man skulle titta. Det är väldigt tydligt i det här stycket. Publiken får upptäcka felen. Även om man inte är en dansare själv så kan man se det och fnissa åt det. Det är subtilt och snyggt gjort, och aldrig aldrig för mycket. Genialt. Världsklass.

måndag 4 juli 2016

Gene Kelly & Mitzi Gaynor "Gone About That Gal"

Dagens Dans-Video har i juli "Favoriter i repris" som tema, och idag blir det ett av mina favoritnummer från MGM's digra katalog av musikalfilmer. Kanske inte ett av de mest kända numren, men i mitt tycke ett perfekt shownummer. Filmen hette "Les Girls" och kom 1957, och där dansar och sjunger Gene Kelly med Mitzi Gaynor i låten "Gone About That Gal", där Gene leker lite Marlon Brando i filmen "The Wild One", där ett motorcykelgäng kommer in på en bar. Här blir Gene's karaktär förälskad i servitrisen och de har ett sensuellt och snyggt dansnummer tillsammans. Gene koreograferade detta själv och det innehåller alla klassiska showingredienser. Theatrical Jazz Dance när den är som bäst.

söndag 3 juli 2016

Zizi Jeanmaire "Mon Truc en Plumes"

Dagens Dans-Video har under juli månad Favoriter i repris som tema, då jag plockar fram guldkornen bland de 1.800 videos som ligger på min blogg. Dels för att många av er kanske har missat några av dem, och OM ni redan sett dem så är de väl värda att ses igen. Idag är det ett av de bästa shownummer jag vet - "Mon Truc En Plumes" som franske koreografen Roland Petit skapade åt sin hustru, balettdansösen och showartisten Zizi Jeanmaire. Hon blev världsberömd då hon var den förste som försäkrade sina ben, för över 1 miljon kronor. Styck. Zizi varvade sin karriär som ballerina och showartist. Hon gjorde gigantiska scenshower, men på ett smart och till synes enkelt sätt. Det här numret blev hennes signatur. Det ser så enkelt och lekfullt ut, men är i själva verket rätt komplicerat att få till. Det krävs en oerhörd precision. Numret heter som sagt "Mon Truc en plumes" och betyder "Mitt trick med fjädrar" - och det är precis vad det är. Plymerna och den lilla svarta är designade av Yves Saint Llaurent som var Zizi's favoritdesigner och bästa vän. Jag återskapade det här numret i en revy med Johan Ulveson, Magnus Uggla och Johan Rheborg på Cirkus 2009, där Johan Ulveson klädd i en lika kort svart klänning sjöng en sång om hur det är att vara man "En Riktig Karl" hette den i min översättning åsså körde han loss bland 16 plymer. Otroligt roligt.

lördag 2 juli 2016

Liza Minnelli "RIng Them Bells"

Dagens Dans-Video är en favorit i repris. Jag tänkte köra lite sådana nu under juli, för alla er som missat dem. Och om ni sett dem förut, så är de väl värda att ses igen. Idag är det Liza Minnelli som sjunger och dansar "Ring Them Bells" från sin legendariska tv-special "Liza With a Z" från 1972. Just här var Liza en superstar. Hon hade spelat in filmen "Cabaret" året innan som blev en supersuccé. Hon var bara 25 när hon gjorde den ultimata Sally Bowles, och rusig av framgången frågade hon regissören & koreografen Bob Fosse om han ville göra en tv-special med henne. Han revolutionerade tv-världen med att göra tvärtom utifrån vad man alltid gjort. En stjärna skulle ha 3 manliga gästartister, dansare, sketcher och massa klädbyten och spela in under några veckor i en tv-studio. Fosse ville att Liza skulle vara själv, uppbackad av Broadway's bästa dansare och musiker, spela in det live på en teater med filmkameror. Liza tog in Halston på kostym och showkompositörerna Kander & Ebb att skriva nytt material - och showen blev en enorm succé och vann alla priser man kan tänka sig. Och det ÄR fortfarande en av de bästa tv-specials eller star vehicle jag har sett. Liza är fenomenal i den här showen. Rolig, sexig, häftig, dramatisk och med en nerv och en power som är magisk. Alla som sysslar med scen-konst borde studera hela showen minutiöst. Upplägget, texterna, låtvalet, framförandet. Smart, snyggt och alldeles alldeles underbart.

fredag 1 juli 2016

Showstoppers "Melodifestival-medley" 2002

Dagens Dans-Video kommer nu under juli att göra som tv gör: Jag visar repriser. Jag lägger upp sköna favorit-videos från de 1.800 jag lagt upp tidigare här på bloggen. Det finns säkert många som missat en del av dem, och har man sett dem förut så tåls de att se igen. Här är ett stort splashigt maffigt shownummer från Melodifestival-finalen 2002 i Globen. Samma år hade Roine Söderlundh och jag gjort en stor dansmusikal på Göta Lejon som hette "Showstoppers". Vi fick äran att göra den stora mellanakten, och vi valde att göra: Vad hade hänt om mello-låtarna varit musikal-låtar och gjorts som filmmusikal i gammal hederlig Hollywood-stil. Ett underbart musikaliskt arrangemang av briljante Kristofer Nergårdh och hela fina ensemblen som verkligen ger järnet och byter kläder som ingenting. TV-kritikerna var lyriska och ansåg att det var ett av det bästa inslagen någonsin. Smart och snyggt.