Antal Besökare

lördag 28 februari 2015

Favorit i repris: Lily Savage & Tiller Girls


Min blogg har hela februari månad "Favoriter i Repris" som tema, för alla er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det engelske komikern/dragartisten Lily Savage (Paul O'Grady) som gör ett otroligt roligt extranummer i sin scenshow, när han bjudit in en gammal danstrupp: "Tiller Girls" och försöker sig på att medverka i en av deras gamla klassiska nummer. Det är ofta svårt att göra den här typen av nummer när någon ska göra fel hela tiden, men Lily lyckas med små medel hela tiden. Jag skrattar fortfarande fast jag sett klippet hundratals gånger.

Klicka HÄR för att se klippet


fredag 27 februari 2015

Favorit i repris: Bob Fosse, Ann Miller m.fl "From This Moment On" from "Kiss Me Kate"

Min blogg har hela februari månad "Favoriter i Repris" som tema, för alla er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är en av mina absoluta favoriter som jag lagt upp flera gånger här på nätet. Det är ett nummer ur filmversionen av musikalen "Kiss Me Kate" från 1953 där Bob Fosse, Tommy Rall och Bobby Van dansar med Ann Miller, Carol Haney och Jeanne Coyne i en koreografi av Hermes Pan. Det är theatrical jazz dance när den är som bäst. Jazzigt, snyggt, överraskande och de utnyttjar musiken och dekoren till max. Det här var dessutom en av de få filmroller Bob Fosse gjorde innan han började koreografera själv. Och han började koreografera redan här, då han gjorde sitt och Carol Haney's del i numret. I love this.

torsdag 26 februari 2015

Favorit i repris: James Gandolfini "A Man Without Love" from "Romance & Cigarettes"

Min blogg har hela februari månad "Favoriter i repris" som tema, för er som missade klippet när jag lade upp det för första gången. Här ett underbart klipp ur filmen "Romance and Cigarettes" från 2005. Ett bra vardagsdrama där karaktärerna då och då brister ut i sång och dans, men på ett nytt sätt. Man sjunger med i musiken - i originalet. Här är det James Gandolfini med flera som sjunger om hur olyckligt det är att vara man. Och kär. Jag älskar det här klippet. Så snyggt när det börjar om och sopgubbarna dansar. Great Stuff.

onsdag 25 februari 2015

Favorit i repris: Alley Dance from "My Sister Eileen"



Min blogg har hela februari månad "Favoriter i Repris" som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här ett otroligt snitsigt dansnummer ur filmen "My Sister Eileen" från 1955 med två av mina favoriter som dansar tillsammans. Bob Fosse (i en av sina få filmroller) och Tommy Rall. Bob Fosse började som dansare i några filmer men övergick sedan till att enbart koreografera. Tommy Rall gjorde många musikalfilmer och trots att han var en av de bästa dansarna någonsin i Hollywood så blev han aldrig någon stor stjärna som Kelly eller Astaire. Han hade kanske en farligare utstrålning. Hursomhelst - här briljerar killarna så man tappar andan. Lägg också märke till hur få kameraklipp det är, så det är inga tricks. Great, great stuff.

Klicka HÄR för att se klippet


tisdag 24 februari 2015

Favorit i Repris: "Dancing Pianos" from "GoldDiggers of 1935"

Min blogg har hela februari månad "Favoriter i Repris" som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det ett stort shownummer ur musicalfilmen "GoldDiggers of 1935" där den makalöse koreografen Busby Berkeley skapat ett nummer med dansande pianon. Busby förändrade film-musikalerna och skapade helt egna kameratricks och lösningar (som vi faktiskt använder än idag). Nya vinklar och effekter och självklart - hundratals dansöser. Det skulle kanske vara svårt att göra ekonomiskt idag. Men här handlade det om eskapism och att göra allt storslaget. Om man undrar hur dessa pianon kan röra på sig så kan man se det om man tittar noga mot slutet av klippet (när tjejerna dansar i grupp framför). Det står en kille i varje piano - framåtlutad och ser förmodligen bara golvet....!! Men det är maffigt och verkligen annorlunda.

måndag 23 februari 2015

BONUS: Neil Patrick Harris "Opening Number" Academy Awards 2015 (The Oscars)

Favorit i repris: Mel Brooks "The Spanish Inquisition" from "History of the World part 1"


Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för alla er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det ett showigt, skruvat och underbart nummer ur "Det våras för Världshistorien" från 1981 där Mel Broos som Torquemada gör stor show av den spanska inkvisitionen. Det är tortyr, simmande nunnor och allt annat i Alan Johnson's showiga koreografi. Lite i samma anda som "Det våras för Hitler" när Brooks kan driva med stora, fruktansvärda händelser i världshistorien. Det här är briljant och crazy på samma gång. Great stuff.


söndag 22 februari 2015

Blog-Promo


Blog-Promo


Favorit i repris: Lena Philipsson "Flesh and Blood"

Min blogg har hela februari "Favoriter i Repris" som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är några klipp ur den första show jag gjorde med Lena Philipsson. "Agent 006" 1991. Vi gjorde nog världens första Action-musical Live - det var t.o.m biljakter och väldigt avancerad teknik. Jag både regisserade, koreograferade och gjorde den spektakulära scenografin. Ett supergäng med hela 12 dansare och Anders Eljas live-band (hur rymdes vi?). Vi var före vår tid - med några små justeringar så skulle det här kännas ganska fräckt idag också. Då - minns jag att publiken satt och gapade av förvåning. Så - Lena, är det inte dags att dra på sig 006-dräkten igen?

lördag 21 februari 2015

Favorit i repris: Barry Manilow "I Write The Songs - Hollywood Edition"


Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är ett stort shownummer ur en tv-special med Barry Manilow från 1979, där han fantiserar om hur en av hans sånger skulle se ut i en musicalfilm från Hollywood - i alla dess former. Så vi får uppleva "I Write The Songs" som ur en film med Dolores del Rio eller Gene Kelly, Cyd Charisse eller Ginger Rodgers eller t.o.m lilleputtarna i "Wizard of Oz". Kul gjort och Barry visar upp en ganska oväntad spexig sida.

Klicka Här för att titta på klippet


fredag 20 februari 2015

Favorit i Repris: After Dark "The Singer"

Min blogg har hela februari månad "Favoriter i Repris" som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är ett nummer ur en show som jag gjorde för After Dark när de hade 20-årsjubileum 1996. Här gör Christer "The Singer" - ett nummer han gjorde tidigt i karriären som i jubileet blev nytt och större. Det är Marie Bergman som sjunger. Tyvärr är det filmat lite dåligt, så man ser inte den "unge" Christer som gör numret i början och som åker ut med hela sin kuliss innan det nya numret startar, och halva koreografin syns inte. Men jag har alltid gillat låten och det var kul att göra ett Fosse-inspirerat nummer med After Dark.

torsdag 19 februari 2015

Favorit i repris: Tommy Rall "Ring Around The Rosie" from "Invitation To Dance"

Min blogg har hela februari månad "Favoriter i Repris" som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är ett klipp ur dansfilmen "Invitation to Dance" från 1956 där sanslöse Tommy Rall dansar tillsammans med ett gäng herrar som väntar på några dansöser utanför en sceningång. Det här avsnittet hette "Ring Around The Rosie" och precis som i barnramsan så vandrade ett armband från person till person, och just här är det en av dansöserna som har det. Visst fanns Gene Kelly och Fred Astaire, men frågan är om inte Tommy Rall var den allra bästa manlige dansaren i Hollywood. Kanske inte lika charmig, men explosiv och häftig med en sanslös teknik.

onsdag 18 februari 2015

Favorit i repris: Patrick King & Johan King Silverhult "Two Men" from "Zumanity"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är ett nummer ur Cirque du Soleil's show "Zumanity" som är deras mer "vuxna" show (vilket innebär lite mer naket och sexuellt utmanande) som spelas på hotellet New York, New York i Las Vegas. Här är det Patrick King och svenske Johan King Silverhult som dansar ett aggressivt och sensuellt pas de deux för två män. Koreografin är gjord av Patrick King som för bl.a var chef för Malmö Dansteater 1995-1996. Paret är ett par på riktigt och de är numera bosatta i Berlin och har startat gruppen Ambrosia som gör precis som på 20-talet, man uppträder med mindre shower - med dansare, sångare och estradörer i privata lägenheter. Man måste anmäla sig för att få tillträde till dessa soaréer.

tisdag 17 februari 2015

Favorit i repris: "Barn Raising Dance" from "Seven Brides For Seven Brothers"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det ett stort dansnummer ur musikalfilmen "Seven Brides For Seven Brothers" från 1954, en av filmbolaget MGM's stora succéer. Här har koreografen Michael Kidd skapat ett bländande, rolig, energisktt och ekvilibristiskt dansnummer - en dansduell mellan bröderna och by-borna där bröderna "stjäl" dansen hela tiden och utmanar de andra männen på fysiska dueller. Det är så häftigt så jag undrar om inte publiken som såg det här på bio när det begav sig, förmodligen reste sig upp och applåderade på slutet.Great great stuff.

måndag 16 februari 2015

Favorit i repris: Liza Minnelli "I Gotcha" from "Liza With a Z"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det en video som både förändrade amerikanska tv-shower och som även blev grunden för allt det jag gör idag. Det är Liza Minnelli som dansar och sjunger "I Gotcha" från sin Emmybelönade tv-special "Liza With a Z" från 1972. Hon hade precis gjort "Cabaret" och bad Bob Fosse om att göra en tv-show med henne. Hon ringde Halston som fixade kläder, Kander & Ebb (som skrev "Cabaret") att skriva nya låtar, och Fosse gjorde något ingen gjort innan i tv-land: istället för gästartister och studio, så gjordes en show BARA med Liza och dansare på en teater. Live. En kväll. Och spelades in med filmkameror. Showen blev en succé och vann en Emmy och inga tv-shower blev sig lika efter detta. Jag såg den på tv då när den sändes....innan video och YouTube fanns och köpte skivan och försökte minnas vad jag sett, och koreograferade mitt första dansnummer. Jag och Inger Johansson vann en amatörtävling med numret, fick åka till DansForum i Stockholm och uppträda bland Cullberg och Cramer och Birgitta Egerbladh, och blev omskrivna i DN. SEN började jag dansa på allvar då alla tyckte att jag hade lite känsla för det där med dans och show. Så....."I gotcha" var startskottet för mig.

söndag 15 februari 2015

Favorit i repris: Goldie Hawn "Nobody Does It Like Me"


Min blogg har hela Februari månad Favoriter i Repris för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det Goldie Hawn som framför "Nobody Does It Like Me" ur sin tv show "The Goldie Hawn Special" från 1978, där hon framträdde med bl.a George Burns och John Ritter. Ett kul nummer om allt som kan gå fel, och en fräck optisk synvilla i första entrén när hon går nerför trappan. Goldie slog igenom i humorprogrammet "Laugh In" som blev till Partaj i Sverige på 60-talet, och vår svenska motsvarighet Margareta Sjödin fick ständigt en hink vatten över sig och frågade: "Har jag gjort bort mig nu igen?". 

lördag 14 februari 2015

Favorit i repris: OK GO & Pilobolus "All is Not Lost"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det popgruppen OK GO som är kända för att göra fantastiska musikvideos (inte lika fantastisk musik tyvärr). Deras videos är som små konstverk där man leker med videons möjligheter. Här har man tagit hjälp av danskompaniet Pilobolus för att göra ett mänskligt kalejdoskop, sett underifrån. Otroligt häftigt och annorlunda och genomarbetat. Fräckt när de bildar bokstäver med fötterna....eller, ja det är fräckt och bra hela tiden. Great stuff.

fredag 13 februari 2015

Favorit i repris: Matthew Broderick "I Wanna Be a Producer" from "The Producers"

Min blogg har hela februari Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är ett nummer ur filmversionen av scenmusikalen "The Producers" från 2005 när Matthew Broderick drömmer om att bli en Broadway-producent i "I Wanna Be a Producer". Både filmversionen och scenversionen regisserades och koreograferades av briljanta Susan Stroman. Scenversionen blev dessutom den hetaste och mest utsålda showen på Broadway i över 5 år. Musikalen bygger i sig på en film som Mel Brooks spelade in 1967 (som i Sverige hette "Det våras för Hitler") och han bearbetade själv om den för Broadway och skrev både text och musik till en mängd nya låtar. Som den här. Och Susan hittade alla rätt, alla komiska poänger och överraskningar och showbiz knowhow.

torsdag 12 februari 2015

BONUS: "Spring Awakening"

Här kommer lite mer BONUS-material. Hela musikalen "SPRING AWAKENING" från Broadway, tyvärr en bootleg-inspelning, så kvalitén är inte den bästa - även om musikalen är det. Men bättre än inget.

Blogg-promo


Blogg-promo


Favorit i repris: Christopher Walken "Let's Misbehave" from "Pennies From Heaven"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är Christopher Walken i ett överraskande dans-nummer ur filmen "Pennies From Heaven" från 1981. Filmen byggde på en utmärkt engelsk tv-serie med samma namn som utspelar sig under den amerikanska depressionen där karaktärerna flyr in i dagdrömmar med musik och dans. Skickligt gjort med fantastiska dans- och shownummer. Här var dessutom första gången man fick se Christopher Walken dansa - och som han dansar. Det är skickligt, det är kul, det är glimten i ögat. När han sätter igång och steppar och hoppar upp på bardisken då tappar man hakan. Great great stuff.

onsdag 11 februari 2015

Favorit i repris: Paula Abdul "Cold Hearted"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är det en musikvideo från 1988, där Paula Abdul sjunger "Cold Hearted" och gör en hommage till Bob Fosse's "Take off with us" från filmen "All That Jazz". Videon är regisserad av David Fincher. Det är nog många som inte känner till att Paula Abdul var en av de mest tongivande koreograferna på 80-talet och gjorde fräcka steg och drog även in stepp i flera av sina musikvideos. Nu ser man mest Paula som domare i "Idol" eller "So You Think You Can Dance". Men hon var en grym dansare och koreograf och ligger även bakom många av bl.a Janet Jackson's största videosuccéer.

tisdag 10 februari 2015

Favorit i repris: Shirley MacLaine "Choreographers"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. Här är ett klipp från mina egna samlingar - från en tv-special som Shirley MacLaine gjorde på 80-talet som hette "Every Little Movement" där hon ger en liten snabbkurs i olika kända koreografers stilar. Hur Bob Fosse, Michael Kidd, Lester Wilson och Alan Johnson skulle ha tolkat "Sweet Georgia Brown". Ett långt nummer, visst - men Shirley är alltid fab.

måndag 9 februari 2015

Favorit i repris: Jerome Robbins "The Waltz of Error" from "The Concert"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet för första gången. För er som redan sett det så kan det bli kul att se det igen. Här är ett avsnitt ur Jerome Robbin's komiska balett "The Consert" - dansat av New York City Ballet till musik av Chopin. Just det här stycket kallas "The Waltz of Error" och är en otroligt kul koreografi som bara går ut på att någon hela tiden dansar fel eller står på fel plats. Det är subtilt och Robbins har skickligt gjort att vi som åskådare hela tiden ser de små felen. Han gör oss nästan till en kamera, han "bestämmer" var vi ska titta. En ljuvlig liten bagatell med glimten i ögat hela tiden. Det kunde ha blivit för mycket, men Robbins håller sig hela tiden på gränsen. Great stuff.

söndag 8 februari 2015

Favorit i repris: James Morrison "Slave To The Music"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet första gången. För er som redan sett det kanske det kan bli ett kärt återseende. Det här är en snygg musikvideo till James Morrison's "Slave To The Music" med ovanligt mycket koreografi för att vara en popvideo. Dessutom en väldigt snygg koreografi av Paul Roberts (som bl.a skapade danskompaniet Ballet Boyz) Snyggt filmad video och otroligt bra dansare.

lördag 7 februari 2015

Favorit i Repris: Dick Van Dyke "Me Ole Bamboo" from "Chitty Chitty Bang Bang"

Min blogg har hela februari Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet första gången - och för er som redan sett det kan det bli ett kärt återseende. Här ett nummer ur musikalfilmen "Chitty Chitty Bang Bang" från 1968. Filmen bygger på en bok av Ian Fleming (som skrev alla böcker om James Bond) och blev en stor succé. Så småningom gjordes den till scenmusikal och spelades i London i ett par år. Här är det Dick Van Dyke som dansar och sjunger "Me Ole Bamboo" i ett halsbrytande kul dansnummer koreograferat av Marc Breaux och Dee Dee Wood. Riktigt kul och showigt.

fredag 6 februari 2015

Favorit i repris: "With A Piece Of Chalk"

Min blogg har hela februari månad Favorit i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet första gången. Och för er som sett det, kan det bli ett kärt återseende. Det här är en fin kortfilm som berör, med en liten kille; Justen Beer, som dansar ut sin förtvivlan, dansar sitt hopp, sin glädje och flyr verkligheten genom sin dans i filmen "With a pice of chalk". Justen är otroligt bra för att vara så ung. Så duktig och så uttrycksfull.

torsdag 5 februari 2015

Favorit i repris: Eleanor Powell "Western Rope Dance"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag lade upp klippet första gången (och för er som redan sett det, kan det bli ett kärt återseende) Här är det makalösa Eleanor Powell som dansar ett sanslöst nummer med lasso i filmen "I Dood It" från 1943. Eleanor var den bästa dansösen någonsin i Hollywood (enligt mig). Hon hade allt; skills, teknik, utstrålning, energi och gick verkligen genom rutan. Hon gjorde alltid imponerande nummer (med väldigt få kameraklipp) som här när hon i en lång tagning sätter vartenda reptrick. Galet bra.

onsdag 4 februari 2015

Favorit i repris: John & Joana & Kevin & Beverly "Colombian Salsa"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, för er som missade när jag la upp klippet första gången. Och för er som redan sett det, kan det bli ett kärt återseende!!  Här är det en riktig favorit från en Salsa Congress i Israel 2014 där det tidigare världsmästarparet John & Joana dansar. Hon startade en dansskola i New Jersey som heter Baila Conmigo - och den danstruppen har tävlat t.o.m i America's Got Talent och kom till final. Det Joana kan, är att göra show. Hon har lärt upp de yngsta dansarna till riktiga stjärnor, och ger dem fokus. Det här numret är så skickligt uppbyggt att man kan inte annat än le. Le sådär fult stort, när 7-åriga Kevin dundrar in med ben som går som trumpinnar och sen kommer Beverly 6 år, och då tar de små över. Fantastiskt.

tisdag 3 februari 2015

Favorit i repris: "The Aggie Song" from "The Best Little Whorehouse in Texas"

Min blogg har hela februari månad Favoriter i Repris som tema, med klipp som jag lagt upp för länge sedan och som ni kanske missat. Eller ser som ett kärt återseende. Här är det ett nummer ur musikalen "The Best Little Whorehouse in Texas" när fotbollskillarna sjunger och dansar "The Aggie Song" i koreografi och regi av Tommy Tune. Det är ett kul nummer och smart iscensatt. Eftersom det är Tony Awards i TV 1979 så har man censurerat lite av texten och ersatt med en xylofon som kommer in då och då; som t.ex "Where history and Aggie Boys get ...laid". Vilken moralpanik.

måndag 2 februari 2015

Favorit i repris: Javier Ninja - Judge Solo

Här på bloggen blir det hela februari Favoriter i repris som tema. Videoklipp som jag lagt upp tidigare men som du kanske missat (eller gärna ser igen!!) Här har vi den übermusikaliske vougeing-dansaren Javier Ninja när han efter att ha suttit som domare på en streetdans-tävling går upp och bränner av det mest imponerande solo jag sett. Vilken kroppskontroll!! Vilken musikalitet!! Varenda muskel är isolerad. Varenda skiftning i musiken är med. Han får det dessutom att se så lätt ut, som om han lekte. Det här hände 2012 på SDK Europe, som är ett sommarläger för streetdansare från hela världen. Grymt jobbat Javier. Du är min idol.

söndag 1 februari 2015

Favorit i repris: "Swinging" from "CONTACT"

Jag kommer under hela februari månad köra "Favoriter i repris" - då jag nu har lagt upp exakt 1365 videoklipp; ett varje dag, och det finns så många fantastiska dansklipp som många av er har missat.
Alla klippen ligger här på bloggen men då måste ni leta förstås. Nu hjälper jag er att plocka ut russinen ur kakan, och visar upp mina favoriter.
Se det som ett kärt återseende om ni sett klippet förut, eller som en ny fantastisk bekantskap om det är första gången. Vi börjar med ett lite längre klipp; första akten ur Susan Stroman's briljanta dansmusikal "Contact" från 2000. Inspirerad av en tavla så kommer här en sexig, rolig och snygg koreografi i en gunga, helt enkelt kallad "Swinging". Susan Stroman är en av Broadway's bästa koreografer och regissörer och ligger bakom bl.a "The Producers", "Bullets over Broadway", "Crazy For You" och många många fler.