Antal Besökare

torsdag 31 juli 2014

The Percussion Show presents "Body Percussion"

Det här är en snygg video med BodyPercussion. Jag har lagt upp några sådana den senaste tiden - några med katalanen Santi Serratosa som just nu gör stor succé runt i världen. Här är det ett helt kollektiv som kallar sig The Percussion Show som kör Body Percussion och det svänger nåt så otroligt. Gänget kommer från Egypten, men turnerar över hela världen.  Jag är väldigt svag för shower som t.ex STOMP som blir en blandning av show, stepp, rytmer, effekter.... Här svänger dom till det även med sång. Det finns nåt skönt primitivt i det här.

onsdag 30 juli 2014

"One Night Only" from "Dreamgirls"

Det här är ett klipp ur filmversionen av Broadwaymusicalen "Dreamgirls". Här är det Beyonce som stjärnan i gruppen Dreams som framför "One Night Only". Filmen kom 2006 och gjorde succé, men personligen tycker jag att scenversionen är vassare och smartare. Den kom 1982 och regisserades och koreograferades av Broadway-legenden Michael Bennett, som är mannen bakom "A Chorus Line". Musicalen gjorde en stjärna av Jennifer Holliday och är en omskriven version av vad som hände den riktiga gruppen The Supremes - med många likheter; att man sparkade en av sångerskorna, att skivbolagsdirektören hade en romans med Diana Ross och flyttade henne till leadsångerska och t.o.m bytte namn på gruppen till Diana Ross & The Supremes.

tisdag 29 juli 2014

"New York New York" from "ON THE TOWN"

Här är ett kul klipp där Clyde Alves, Jay Armstrong Johnson och Tony Yazbeck sjunger och dansar öppningsnumret ur musicalen "On The Town" som har en revival i höst på Broadway. Och här gör man "New York New York" på riktigt, i riktiga miljöer. Kul och bra gjort. Original-musicalen kom på 50-talet och var regissören/koreografen Jerome Robiins första stora succé. Nu är det John Rando som regisserar och Joshua Bergasse som koreograferar. Den som vinner årets "So You Think You Can Dance" kommer att få en dansroll i musicalen. Premiär i slutet av september.

måndag 28 juli 2014

Peter Jöback "Beautyschool DropOut" from "Grease"

Det här är ett klipp ur en tv-show jag regisserade, skrev och koreograferade 1997, där Peter Jöback sjöng och dansade sig igenom flera musikalklassiker. Här gör han "Beautyschool Dropout" från "Grease". Vi höll till i en liten liten frisersalong, så det var trångt som attan, men vi hade kul och jag gjorde numret nästan som små sketcher. Ett fantastiskt gäng dansare: Annika Hanson, Lena Engman, Tine Matulessy, Cecilia Winkfield, Staffan Söderberg, P-M Andersson, Rennie Mirro och faktiskt Fredrik "Benke" Rydman (i ett av sina första jobb efter Balettakademien. Han  och Rennie gjorde "West Side Story" på Oscars samtidigt, och inspelningarna drog ut på tiden, så de båda var tvungna att gå så Staffan fick göra flera tagningar ensam). Showen tävlade i olika tv-festivaler bl.a Montreaux, vann silver i New York och guld i flera andra länder. Grunderna i tv-showen blev sedan nummer som gjordes i Peters första krogshow 1998 på Hamburger Börs.

söndag 27 juli 2014

GES "Den andra kvinnan" Melodifestival-final 2003

Det här är ett nummer jag gjorde som mellanakt på finalen av Melodifestivalen 2003 i Globen. Här är det GES (Glenmark-Eriksson-Strömstedt) som sjöng sin nya "Den Andra Kvinnan" och jag iscensatte numret med 6 av de bästa danstjejer som finns i Stockholm. Tine Matulessy inleder med fiolspel, sen ser man Vera Prada, Lena Engman, Susanne Rodas, Annika Hansson, Bettan Edgren. Nån journalist ondgjorde sig över att GES omgav sig med unga snygga tjejer. Hon kunde ha tagit reda på att tjejerna är jämngamla med artisterna och de flesta är tvåbarnsmödrar. Tjejerna i sin tur trodde att de skulle göra nåt enkelt och bara vara glammiga och posera. (vilket iofs hade räckt, så balla är dom) De hade inte väntat sig att det skulle innebära grand jete i manege. Dessutom var det här numret en eftergift från min sida. Producenten Madeleine Stenberg mutade mig!!! Jag ville nämligen ha en tungrök-maskin i ett av bidragen som jag hade gjort, och det gick hon med på OM jag gjorde det här numret. Så kan det bli ibland.

lördag 26 juli 2014

"Steppin' to the bad side" from "DREAMGIRLS"

Det här är ett klipp ur filmversionen av Broadway-musicalen "Dreamgirls" från 2006 (musicalen kom redan 1982). Här är det Eddie Murphy som gör väldigt bra ifrån sig i "Steppin' to the bad side" i koreografi av Fatima Robinson. Musicalen gjorde en stjärna av Jennifer Holiday som knockade publiken med sin "And I Am Telling You", Jennifer Hudson axlade rollen i filmen och fick även hon ett stort genombrott, trots tuff konkurrens från Beyonce i huvudrollen. Ni får ursäkta att dialogen i scenen är dubbad på franska, men sången är på engelska.

fredag 25 juli 2014

Gene Kelly & Vera Ellen "When You Walk Down Mainstreet With Me" from "On The Town"

Det här är ett charmigt litet nummer ur filmversionen av musicalen "On The Town" från 1949 där Gene Kelly dansar och sjunger med Vera Ellen i "When You Walk Down Mainstreet With Me". Det här var dom mästare på, i MGM-musicalerna - att göra just såna här små mellannummer som bara uppstår. Dom får det alltid att se så enkelt och roligt ut. Just nu håller man på att förbereda för en revival av musicalen på Broadway med premiär i höst. Originalkoreografin på Broadway var gjord av Jerome Robbins - nu blir det Josh Bergasse som korrar.

torsdag 24 juli 2014

Sophia Loren "Tu Vuo Fa L'Americano" from "It started in Naples"

Det här är ett klipp ur "It started in Naples" från 1960 där italienska stjärnan Sophia Loren dansar och sjunger "Tu vou fa L'Americano" (som fick en revival i discoversion för några år sedan). Det är inte ofta man sett Sophia Loren dansa och sjunga. Hennes motspelare var Clark Gable - här dubbad på tyska. Sophia medverkade senast i filmversionen av musicalen "Nine" där hon spelade mamman. Sophia var stor stjärna på 60 och 70-talet och ansågs länge vara Italiens vackraste kvinna. Hon hade ett berömt citat: "Everything I have I owe to spaghetti"

onsdag 23 juli 2014

"Measure for measure" from "Stop.Play.Rewind"

Det här är ett supersnyggt nummer från förra veckans "Allsång på Skansen" då Fredrik "Benke" Rydman gästade och bl.a fick publiken att dansa i en 'Alldans' (istället för Allsång) och dessutom visade upp det här numret ur kommande föreställningen "Stop.Play.Rewind". Snyggt, tajt och originellt. En blandning av tutting, jazz och street. Något av det svåraste som finns är att dansa med props. Det kan gå fel ibland, men här är det välrepeterat in i minsta detalj. Överraskande och ett stort plus till bildproducenten för en snygg bildproduktion.

tisdag 22 juli 2014

The Cast of "Aladdin" performs "Arabian Nights" live

Det här är ett nummer ur Disney's senaste musical på Broadway: "Aladdin". Här ser vi James Monroe Iglehart som Anden i Flaskan leda hela ensemblen med Adam Jacobs (Aladdin) och  Courtney Reed (Jasmine) i numret "Arabian Nights". Musicalversionen av filmen hade premiär för drygt ett halvår sedan och är redan en stor succé. Regi och koreografi av Casey Nicholaw (som bl.a även ligger bakom storsuccén "The Book of Mormon" och "The Drowsy Chaperone"). Det är få musicaler som kan mäta sig med Disney, då det inte sparas på någonting, och förmodligen inte heller då man testar, workshoppar och repeterar längre än någon annan.

måndag 21 juli 2014

"Duet" by Glen Keane

Det här är en animerad kortfilm av Glen Keane som heter "Duet", och på bara 4 minuter dansas ett helt liv fram. Skickligt tecknat i nästan skissad form, men så är också Glen en av Disney's bästa animatörer. Han ansvarar för "character animation" vilket innebär att han skapat figurer som "Lilla Sjöjungfrun", "Aladdin", "Skönheten och Odjuret", "Tarzan" och nu senast "Trassel". Den här filmen har han gjort på egen hand och den har redan rönt stor framgång och vunnit priser.

söndag 20 juli 2014

Blogg-reklam




Meryl Streep "Me" from "Death Becomes Her"

Det här är öppningssekvensen ur "Döden Klär Henne" från 1992 när Meryl Streep spelar en avdankad Broadway-stjärna som försöker göra en musicalversion av Tenessee Williams "Sweet Bird of Youth". Det här ska kännas som en over-the-top Broadway-parodi, men Meryl är alltid så bra, så det här blir bra. Man har lite svårt att förstå att det här numret skulle få publiken att lämna teatern. Lite för smal pjäs-referens. Det är som om svensk publik skulle gå om nån gjorde musical på Lars Norén (vilken bra idé!!!) Snyggt producerat och filmat. Älskar inledningen med panoreringen över New York-Broadway-och ner till en Playbill på marken. Jag har lagt upp det här klippet förut, men det håller för att ses igen. Meryl kan göra allt.

lördag 19 juli 2014

Dance La Esmeralda "Notre Dame de Paris"

Det här är ett klipp ur en av filmversionerna av "Ringaren i Notre Dame". Det här är en fransk version från 1956 med italienska stjärnan Gina Lollobrigida i huvudrollen som Esmeralda som både Quasimodo (Anthony Quinn) och prästen Frollo (Alain Cuny) blir besatta av efter att ha sett hennes dans. Gina är sensuell och gör ett snyggt nummer. Hon måste ha dansat i sin ungdom för hon har känslan och stilen. Leonide Massine har gjort koreografin.

fredag 18 juli 2014

Judy Garland & Mickey Rooney "Waiting For The Robert E. Lee"

Det här är ett nummer ur musicalfilmen "Babes On Broadway" från 1941. Judy Garland och Mickey Rooney gjorde många filmer tillsammans, uppbyggda på ungefär samma sätt; pojke möter flicka - pojke gör show med flicka. Den här gången fick man hjälp av superkoreografen Busby Berkeley som även gjorde regin. Låten är en klassisk amerikansk sång "Waiting For The Robert E Lee" - men smolket i bägaren är att man har gjort det i en stil som kallades Minstrel Show - som var en otroligt populär underhållningsform i början av 1900-talet - ända fram till 40-talet. På grund av segregationen, att afro-amerikaner inte fick blanda sig med vita eller uppträda för vit publik, så gjorde man shower där de medverkade hade "blackface" - att man målade sig överdrivet svart i ansiktet och en del artister blev kända bara genom detta. T.ex den första ljudfilmen "The Jazz Singer" har ju Al Jolson i blackface sjungande "Swanee". Ett minus-tecken i showhistorien.

torsdag 17 juli 2014

Dancing Naked Stunt

Det här är något verkligen annorlunda. Det är en promo-video för ett kommande underhållningsprogram i USA som heter "Dating Naked" - och då har man gjort den här teasern som man kallat "Dancing Naked" när olika par dansar 'nakna' på gatan downtown Los Angeles. Kul, knasigt och snyggt gjort. Känns mer skoj än chockerande, även om jag gissar att man i USA sätter kaffet i halsen när den här visas. Extra plus för mångfalden, att man inkluderat ett gaypar och ett äldre par.

onsdag 16 juli 2014

Ann Miller "Man is a brother to a mule" from "Thill From Brazil"

Här är ett klipp ur en sällsynt film: "Thrill of Brazil" från 1946. En svartvit film där Ann Miller dansar och sjunger "Man is a brother to a mule" i koreografi av legendariske Jack Cole. Här kan man se ekon av andra Jack Cole-nummer, som t.ex "Heat Wave" som han gjorde med Marilyn Monroe. Det är klassisk Cole. Han skapade ju en dansstil som kallades Theatrical Jazz Dance och blev grunden till egentligen all den dans vi idag ser på musicalscenerna. Lite ovanligt att se Ann Miller i ett sånt här nummer också.

tisdag 15 juli 2014

Santi Serratosa & Mariona Castells "Not Worthy"

Det här är ytterligare en video med Santi Serratosa och Mariona Castells från Barcelona. (om du scrollar nedåt ser du en till som jag la upp för någon vecka sedan) Santi har skapat något han kallar Bodypercussion. Han är trummis och musikterapist (??) Han undervisar i den här typen av rytmisk kropps-percussion, och på en av klasserna träffade han Mariona och de är nu tillsammans och koreograferar den här typen av nummer tillsammans. Videon blev en hit på nätet och artisten bakom låten hörde av sig och var överförtjust. Andra artister har också hört av sig och vill jobba med duon. Det är svängigt, elegant och otroligt musikaliskt. Fascinerande att titta på. Man önskar lite att Santi inte skulle se så sammanbiten ut. Annars finns det inget att klaga på. (Otroligt bra låt oxå)

måndag 14 juli 2014

"Der Guten Tag Hop Clop" from "The Producers"

Det blir lite tyskt idag, efter deras seger i VM. Här är ett klipp ur filmversionen av Mel Brooks musical "The Producers" från 2005 - där en galen Will Ferrell dansar och sjunger "Der Guten Tag Hop Clop" tillsammans med Matthew Broderick och Nathan Lane. Susan Stroman både regisserade och koreograferade musicalen på Broadway och gjorde samma sak med filmen. Hon är en briljant koreograf som kan sin showbiz och kan humor. Det är glädjefyllt och galet och satir och komedi på samma gång. Susan är aktuell på Broadway just nu med musicalversionen av Woody Allen's "Bullets over Broadway".

SYTYCD: "New York New York" from "On The Town"

Det här är öppningsnumret ur senaste avsnittet av "So You Think You Can Dance" säsong 11 i USA. Här är det alla 20 dansarna som gör ett riktigt maffigt Broadway-nummer till "New York New York" ur musicalen "On The Town" som ska sättas upp på Broadway igen. Joshua Bergasse har gjort den här koreografin och ansvarar även för den på Broadway. Kul med en ung koreograf som har ett hjärta i den klassiska musicalstilen men ändå hittar nåt nytt i den. Joshua visade verkligen framfötterna i tv-serien "Smash" som handlade om just en Broadway-musicals födelse. Där gjorde han massor med snygga show-nummer. Kul för dansarna i SYTYCD att få göra riktig Broadway-koreografi. Vinnaren i år kommer dessutom att få en roll i föreställningen!!

lördag 12 juli 2014

Malandain Ballet Biarritz "Roméo et Juliette"

Här kommer flera korta utdrag ur Thierry Malandain's balett "Roméo et Juliette" som han skapade för sitt egna kompani Malandain Ballet Biarritz år 2010. Här har han använt sig av Berlioz musik och gjort en egen version som känns som en blandning av "West Side Story" och baletten "Romeo och Julia". Snyggt, eget och fräckt med metallboxarna som enda dekor. En intressant koreograf som skapar väldigt egna verk, och det blir inte introvert utan väldigt dansant och musikaliskt och alltid i iscensättningar som känns moderna och fräscha.

fredag 11 juli 2014

Ballet Zoom "Can Can"



Det är är en über-energisk can-can. Ett riktigt svettigt gympa-pass om man så vill. Det är den spanska dansgruppen Ballet Zoom som gör en galen can-can i koreografi av Valerio Lazarov, som skapade gruppen efter att ha blivit inspirerad av en liknande grupp i Storbrittanien som hette "New Generation" (Först hade de "Young Generation" - en grupp som även inspirerade svenskarna att bilda "Berns Barn" på showkrogen Berns) Ballet Zoom blev den spanska varianten som från 1974 och framåt medverkade i massor av tv-shower och scenshower. Det här var säkert det fräckaste man kunde se 1974. Idag ser man ju på det på ett helt annat sätt. (Och man blir svettig bara av att titta på dem). Klicka på länken här nedan för att se videoklippet:

Klicka här för Ballet Zoom "Can Can"


torsdag 10 juli 2014

Gavin Morales "The Face"

Det här är ett fantastiskt dans-solo som säkert många redan sett, då det lagts upp lite då och då på Facebook, men det förtjänar att spridas vidare. Det är unge Gavin Morales - bara 8 år - som dansar ett lyriskt contemporary solo i koreografi av Chris Todar från Dolce Dance Studio i L.A. Han har medverkat i tv-serien "Dance Moms" och vunnit flera utmärkelser; Mr. Starpower och som här Mr.Showbiz. I intervjun efter solot blir han intervjuad och berättar att han bara dansat i två år innan det här solot. Med den känslan och med den tekniken så kommer det här att bli en superstjärna inom dansen. Det här är magi.

onsdag 9 juli 2014

SYTYCD 11 Ricky & Jessica "Vow"

Det här är ett klipp ur nya säsongen av "So You Think You Can Dance" - så det kan vara lite av en spoiler för er som vill följa serien i Sverige, då man inte visat ännu vilka dansare som blev Top 20. Men för er som vill titta så är det ett makalöst nummer med två makalösa dansare. Jessica Richens och Ricky Ubeda som dansar i en koreografi av Sonya Tayeh. Oerhört vackert med en precision som är knivskarp, och en teknik som är makalös. Ricky är - trots sina 18 år - en teknisk och uttrycksfull dansare. Han känns redan som en vinnare tycker jag. Det känns även som Sonya Tayeh har hittat en ännu mer lyrisk stil i sin koreografi. Great Great Stuff.

tisdag 8 juli 2014

Joey Heatherton - I Love a Parade



Det här är ett nummer med Joey Heatherton som sjunger och dansar "I Love a Parade" så här några dagar efter 4 juli och Amerikas Nationaldag. Joey var en showgirl som fick sitt genombrott då hon medverkade i Dean Martin's TV-shower på 70-talet och gjorde ett shownummer i varje avsnitt. Det här är hämtat från en variety-show som gick på lördagar och hette "Hollywood Palace". Programmet hade olika kända programledare varje vecka och i stort sett alla stora artister medverkade. De flesta tv-format har kommit tillbaka i någon ny form; "America's Got Talent" är egentligen bara en lyxigare version av "The Gong Show", och "American Idol" är en större och mer påkostad variant av "Star Search". Jag väntar på att den här genren - Variety Show - ska bli populär igen och få en ny storhetstid. Tänk vad fräckt det skulle bli idag, med dagens artister och teknik.


Klicka här för att se I Love A Parade

måndag 7 juli 2014

Bodypercussion by Santi Serratosa & Mariona Castells

Det här är en skön video med Santi Serratosa och Mariona Castells - två spanska body-percussion-artister som dansar till John Legend's fina "All Of Me".  Santi är trummis och musik-terapist (som han kallar det) och har skapat en egen stil som blandar dans och body percussion. Han har tillsammans med Mariona redan gjort två videos till liknande denna. Elegant och nästan hypnotiskt. Jag är mest fascinerad över hur de kan få klappar och fingerknäpp att låta så högt över musiken. Men det känns väldigt eget och det är väldigt snyggt gjort.

söndag 6 juli 2014

"Magifique" - Malandain Ballet Biarritz

Idag blir det balett. Koreografen Thierry Malandain har skapat baletten "Magifique" för sitt kompani Malandain Ballet Biarritz. Han är en intressant koreograf som blandar balett och modernt på ett eget sätt. Han har gjort stora uppsättningar i Biarritz, men även för stora balettkompanier i Moskva, på Kuba, ParisOperan etc. Han har vunnit många priser och utmärkelser för sina verk. Han har gjort om flera av de klassiska baletterna på sitt sätt, som "Romeo & Julia", "Askungen" ("Cendrillion") förutom att skapa helt egna verk. Ofta rena enkla scenografier och kostymer vilket på något märkligt sätt blir spektakulärt i alla fall.

lördag 5 juli 2014

Dolores Gray "There'll be a change" from "Designing Woman"

Det här är ett klipp ur en relativt okänd film: "Designing Woman" från 1957 där Dolores Gray dansar och sjunger "There'll be a change" i en sorts repetition av en tv-inspelning där det pågår saker i kulissen hela tiden. Filmen är ingen direkt musikal, mer en komedi där Dolores Gray spelar en tv-stjärna och gör några nummer. Gregory Peck och Laureen Bacall medverkar också. Koreografin är gjord av Jack Cole, som också medverkade i en liten roll i filmen.

fredag 4 juli 2014

Arsenal Players Perform Ballet

Det här är precis som igår en reklamfilm med dans. Här är det den osannolika kombinationen av balettdansöser och fotbollsspelare från Arsenal (som försöker dansa balett) i en reklamfilm för nya Citroën DS 5. Lite obegriplig koppling, men det ser ut som om alla har ganska kul i videon. Hade kanske önskat att killarna fått ännu större utmaning och fått dansa mer.

torsdag 3 juli 2014

Levi's Ballet Commercial

Det här är en fin reklamfilm för Levi's Stretch To Fit-Jeans där man tagit in dansare från Koreas National Ballet och gjort en snygg dansvideo. Det känns inte som en reklamfilm och den är snyggt producerad och filmad. Jag gillar blandningen av balett och street i ordets rätta bemärkelse. Sånt här ser jag gärna mer av.

onsdag 2 juli 2014

George Chakiris "Love To Love You Baby"

Det här är ett cheesy klipp från en av Nana Mouskouri's TV-shower som hon gjorde i Storbrittanien mellan 1971-1976, och då borde det här klippet vara från 1975 då "Love to Love You Baby" (med Donna Summer) kom ut. Här är det George Chakiris som dansar tillsammans med ensemblen. George är mest känd för att ha gjort rollen som Bernardo i filmversionen av "West Side Story". Han medverkade ofta i Nana's show, och sjöng eller dansade. Jag älskar den här typen av tv-shower och det är ambitiöst och på allvar, och idag kan vi le åt det, men det uppfattades säkert som häftigt och lite sexigt 1975.

tisdag 1 juli 2014

Carol Burnett: "That's Entertainment Part 86"



Min blogg hade MGM-Musicaler som tema hela juni månad. Igår la jag upp Frendh & Saunders parodi på filmer som "That's Entertainment", när man visar klipp ur olika musicalfilmer. Här kommer en parodi till. Från en av Carol Burnett's tv-shower så gör Madeleine Kahn och hela ensemblen med Carol i spetsen en lång parodi på hur en sån film skulle se ut om man kom fram till del 86. Det är ett påkostat nummer, men inte alltid så lyckat. Roligast är han som ska steppa med hatt och käpp och Carol Burnett själv som Esther Williams. Klicka på länken här nedan så ser du klippet.

Klicka här för "That's Entertainment Part 86"